Grever og godtfolk. Se Arne Majvangs personarkiv

Kig forbi i Rønnede: Historier fra ’der var engang’, samlet af Arne Majvang, kan nu benyttes af enhver

Der er en særlig tråd fra 1700-tallets liv på Bregentved Gods til livet på de mindre gårde århundreder senere. Den store sammenhæng mellem vidt forskellige emner kan beskrives med en enkelt person: Arne Majvang.

Arne Majvang 1914-1975Arne Majvang var præst i Dalby og også en passioneret lokalhistoriker, der forstod at finde oplysninger om stort set alt på egnen.
Da han døde i 1975, efterlod han sig et gigantisk noteapparat, som findes i Faxe Kommunes Arkiver.

’Det er sjældent, at vi modtager så omfangsrigt materiale fra en enkelt person’ fortæller arkivleder Marianne Rimmen Raasted, og hun tilføjer, at i flere år har rygtet om Arne Majvangs Arkiv da også haft sit eget liv, men kun få mennesker har brugt materialet, for det har været svært at finde rundt i.

’Men det er slut nu. Nu kan enhver få overblik og adgang til de spændende dokumenter. Det er arkivmedarbejder Kurt Jensens store fortjeneste’, siger Marianne Rimmen Raasted. ’Kurt har arbejdet utrætteligt og systematisk med registrering af det store arkiv gennem længere tid, og resultatet er, at det interessante materiale nu kan benyttes på læsesalen hos Faxe Kommunes Arkiver i Rønnede.’

Kurt Jensen har også lavet  et sted- og navneregister, som kan være en hjælp til at orientere sig Majvangs arkiv.
’Arne Majvang har skrevet bøger om Dalby, Tureby, Turebyholm, Haslev, Freerslev og Bregentved. Hvis man forventer at finde udgaver af flere bøger, så bliver man skuffet’, siger Kurt Jensen.

’Til gengæld er her Majvangs egne noter og det er tydeligt, at han, som en af få, har haft adgang til Bregentved Godsarkiv. Her er mange afskrifter af dokumenter, som bestemt er spændende læsning.’

’Arne Majvangs arkiv fylder 41 æsker, og meget af indholdet handler om Bregentved Gods, om greverne, godsets drift og også om bønder, jernbane, fattigvæsen og brandværn og meget, meget mere’, siger Kurt Jensen, der glæder sig til, at materialet nu kan benyttes af enhver, der besøger Faxe Kommunes Arkiver. ’