Besat og befriet 1940-1945

En tidslinje

Er du interesseret i Danmarkshistorien og dens lokale vinkler, måske især Danmark som besat og befriet 1940-1945, så er vores tidslinje sikkert lige noget for dig.

Tidslinjen indeholder tekster og arbejdsspørgsmål til udvalgt kildemateriale, som er tilpasset grundskolens udskoling, gymnasium og HF - men du behøver ikke være elev for at prøve kræfter med spørgsmålene.

         

Klik på et af billederne herover og oplev kilder fra besættelsestiden på en tidslinje, så får du et overblik over emnernes kronologiske sammenhæng, og du kan fordybe dig i enkelte emner direkte på tidslinjen.
Tidslinjen er også en appetitvækker. Du kan gå videre til hjemmesiden lokalekilder.dk, hvor du finder endnu flere kilder til alle emnerne.

Gennem billeder, rationeringsmærker, klip fra illegale aviser, breve og befolkningens beretninger kan du følge, hvordan hverdagslivet udfoldede sig under den tyske besættelse i Sydsjælland og på Lolland og Falster.

Grundskolens udskoling
Indholdet i tidslinjen "Besat og befriet 1940-1945" harmonerer med Forenklede Fælles Mål. Der arbejdes med originale kilder, eleverne analyserer og vurderer kilderne og deres problemstillinger, så de får forståelse for historiske sammenhænge, der supplerer det kronologiske overblik. Tidslinjen til grundskolen er lavet via Skoletube.

Gymnasium og HF
Tidslinjen "Besat og befriet 1940-1945" knytter sig til kernestofområdet 1914-1989: Kampen om det gode samfund. Tidslinjen giver eleverne mulighed for at beskæftige sig med originale kilder fra Danmark 1940-45 og indholdet harmonerer med stx-bekendtgørelsen (2013), idet der lægges op til at arbejde med forskelligartet historisk materiale. Tidslinjen giver eleverne kendskab til historiske begivenheder gennem adgang til originale kilder, og den vil også give eleverne øvelse i kildekritik.

Kilder og kildekritik
Elever vil møde mange forskellige kildetyper i undervisningsmaterialet på tidslinjen. Det giver rig mulighed for at arbejde grundigt med kildekritik og diskutere både forskellige medier og kildekritiske begreber som for eksempel førstehånds- og andenhåndskilder. Hvis eleverne mangler kildekritiske færdigheder, har Rigsarkivet lavet en manual, der frit kan benyttes: "Den lille guldbog om kildekritik" indeholder en fin præsentation af kildekritikkens grundværktøjer.

God arbejdslyst!