Haslev Stationsby 150 år og jubilæumsbog

Haslev Stationsby 150 år

4. oktober 1870 kom jernbanen til Hasle. Det kickstartede en rivende udvikling. Landsbyen blev til stationsbyen Haslev, som vi fejrer i hele 2020 - 150 år senere

Faxe Kommunes Arkiver fejrer Haslevs byjubilæum med fire udstillinger, en jubilæumsbog: 'Haslevbilleder - en billedbog' og med små film, som du kan støde på rundt omkring i byrummet:

 

Den nye by - udstilling om Haslev

Haslev Stationsby 150 år - Den Nye By

Vi regner Haslevs fødselsdag fra den dag jernbanen åbnede Haslev Station med togtrafik fra København til Masnedsund. Det var den 4. oktober 1870.

Hvad kendetegner Haslev? Hvordan gik det til, at Haslev var  blevet Danmarks største stationsby i løbet af få årtier?
I en byhistorisk sammenhæng er Haslev stadig ny. Mange danske byer har mange flere år på bagen. Men Haslevs historie er ganske interessant og særlig.

I udstillingen Den nye by ser vi på en række faktorer, der var med til forme Haslev fra landsby til stationsby og hovedby i Faxe Kommune.

Jernbanen, Missionen, handlekraftige mennesker, som kongelig agent Carl J. Ulrich og lensgreve Frederik C. Moltke, har hver på deres måde haft stor betydning for Haslevs udvikling i de første 50 års tid.

Senere blev 'Skolebyen i det grønne' og de store virksomheder en del af byens dna.

I de senere år har strukturreformer, internethandel og nye former for arbejdsliv forandret Haslev og byens vilkår. Motorvej og jernbane med hurtigtog giver Haslevs byudvikling andre perspektiver i dag, end byen havde for 150 år siden.


Udstillingen Den nye by kan ses i ventesalen på Haslev Station fra
29. september til 9. oktober 2020 i ventesalens åbningstid
og udstillingen kan derefter ses på Haslev Bibliotek fra
12. oktober til 21. december 2020

Udstillingen Den nye by er skabt af Faxe Kommunes Arkiver og Østsjællands Museum i anledning af Haslev Stationsby 150 år

RUNDTUR! Knæk koden og se en film

Knæk koden og se en film

Rundtur! Knæk koden og se en film
Hold øjnene åbne, når du går rundt i Haslevs gader, for så vil opdage nye skilte rundt omkring på mure, vinduer og andre iøjnefaldende steder.

De nye skilte er forsynet med en QR-kode, som du kan scanne. Det leder dig til en lille film med historie om det sted i Haslev, hvor koden er sat op.

Skiltene er sat op i 2020, så glæd dig til en historisk rundtur!


Filmene til din rundtur er skabt af Faxe Kommunes Arkiver og Østsjællands Museum i anledning af Haslev Stationsby 150 år

Jubilæumsbog: 'Haslevbilleder - en billedbog'

Haslevbilleder - en billedbog

14. august 2020 udkommer Faxe Kommunes Arkivers jubilæumsbog: 'Haslevbilleder - en billedbog'.
Det sker ved en festlig lejlighed kl. 19:30 i Haslev Kirke, hvor Ensemble Storstrøm spiller jubilæumskoncert i anledning af Haslev Stationsby 150 år.

Jubilæumsbogen er en billedbog. Efter en kort introduktion til Haslev som stationsby i 150 år lader vi billederne tale deres eget sprog.
Bogen er fyldt med dejlige billeder fra Haslev. Historiske billeder ses sammen med nutidige billeder fra samme sted. Jytte Melau har fotograferet bogens nye billeder, og har bestræbt sig på at give dem samme vinkler som de gamle.

Forandringer og uforanderlighed. Der er masser af spor i bybilledet, der vidner om, at her er en særlig by med en særlig historie.


Bogen koster 99 kr. og kan købes i Faxe Kommunes Arkiver og hos de lokale boghandlere fra den 15. august 2020.

Tre udstillinger i Kirkehuset og Glashuset

Fra udstilling i Glashuset, Haslev Kirke

Lokalhistorien er rykket ind i Kirkehuset og Glashuset.
Henover sommeren er det muligt at se tre små udstillinger om Haslev. Anledningen er Haslev Stationsby jubilæum. Byen kan fejre 150 år med store forandringer fra landsby til stations- og pendlerby.
 

Haslev Sygehus
I dag er meget i byen helt anderledes end det var engang. Haslev Sygehus findes ikke mere, og bygningerne har fået nye funktioner. Faxe Kommunes Arkiver har lavet nogle nedslag i byens historie, og en af udstillingerne fortæller netop om Haslev Sygehus. Om hvordan sygehuset blev til, om kræfterne bag og om sygehusets første tid. 
Udstillingen finder du i Kirkehuset.
 

Tid Krydser Rum
I udstillingen Tid Krydser Rum smelter fortid og nutid sammen. Når to fotografier taget på samme sted, men med mange års mellemrum, sættes sammen, opstår der nye motiver, som pirrer og appellerer til fantasien. Det er som om helt nye og anderledes historier opstår i det konstruerede billede. Historier, hvor tid og rum i Haslev får nye dimensioner.
​Udstillingen finder du i Kirkehuset. 


Haslev Stationsby 150 år
Billeder fra før og nu er også i spil i den tredje udstilling: Haslevbilleder. Udstillingen er en forløber for en jubilæumsbog af samme navn, som udkommer i august. 
I Glashuset præsenterer Faxe Kommunes Arkiver udvalgte billeder fra byen, historiske og nutidige. Det er en hyldest til Haslev Stationsby 150 år.


Tre udstillinger i Kirkehuset og Glashuset kan ses fra
2. juni til 18. september 2020
UDSTILLINGEN I GLASHUSET KAN SES I KIRKENS ÅBNINGSTID: ALLE HVERDAGE 10-14 • UDSTILLINGERNE I KIRKEHUSET KAN SES I KIRKEKONTORETS ÅBNINGSTID: TIRSDAG - FREDAG 9-12:30 •
DER TAGES FORBEHOLD FOR EVENTUELLE KIRKELIGE HANDLINGER OG ANDRE AKTIVITETER I KIRKE OG KIRKEHUS